Proposta de criteris de control de qualitat

imatge propietat de Josep Canadell

1. Ecològic- Requeriment: que sigui produït seguint les directrius i restriccions que marca la producció ecològica. Que sigui avalat amb la certificació corresponent, o en el seu defecte, que passi periòdicament el control del GCQ del Rebost.

2. LocalRequeriment: que no sigui produït a molts km de distància (més enllà d'Europa/àrea Mediterrània). Hi hauria, però, l'excepció dels productes que no estiguin disponibles en aquest àmbit en cap època de l'any. En el cas de productes que aquí siguin estacionals i que fora de temporada es poden aconseguir procedents de països de més enllà d'aquest límit geogràfic, no s'ofertaran fora de temporada.
Valoració: a partir d'aquí, es prioritzaran els productes en funció de la distància a Girona (millor com més a prop).

3. Socialment just- Requeriment: no s'acceptaran productes de proveïdors on es donin situacions d'explotació o desigualtat per causa de gènere, raça, etc. - Valoració: es prioritzaran els productes que vinguin de cooperatives o empreses on hi hagi criteris d'horitzontalitat, igualtat entre treballadors, explotacions petites...

4. Qualitat ambiental - Valoració: es prioritzaran els productes que la seva producció repercuteixi en una millora ambiental: finques petites, no monocultius extensos, manteniment de franges de vegetació natural, refugis de fauna auxiliar, etc.

5. Circuits comercials- Valoració: es prioritzaran productes que passin pel mínim d'etapes i intermediaris entre el productor i la botiga.

6. Promoció de varietats tradicionals - Valoració: es prioritzaran els productors que ofereixin i potenciïn el manteniment de varietats i races locals i tradicionals, especialment de les comarques gironines.

7. Compromís amb la producció ecològica - Valoració: es prioritzaran els productors que es dediquin a la producció ecològica de forma exclusiva i que sigui l'activitat d'on vinguin la majoria dels seus ingressos.

8. Preu - Valoració:  es prioritzaran els productes més econòmics dins la mateixa qualitat, sense menysvalorar el costos de producció  i la dignificació econòmica dels productors o elaboradors (recerca d'un preu just).